You are here

Wado-Ryu Karate

Mi a Wado-Ryu Karate?

A Wado-ryu Otsuka Hironori által alapított modern karate iskola. Ötvözi az Akiyama által több emberöltővel ezelőtt létrehozott Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kempo-t és az okinawai karatét. Ez egy sajátos életforma, amely a mindennapos gyakorlással jól szolgálja a fizikai és szellemi cselekvőképesség tökéletes kialakulását és egyben lehetséges út az egészség tudatos megőrzéséhez. Ezt a stílust három fő jellemzőjével együtt szokták emlegetni:

- go no sen - hárítás utáni ellenakció

- sen no sen - az ellenfél megelőzése

- taisabaki - kitéréssel egybekötött együtemű ellentámadás

Otsuka Hironori nagy jelentőséget tulajdonított a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek. A karatéka az idő folyamán megtanulhatja az ellenfél gondolatainak megismerését, így lehetősége nyílhat megelőzni támadóját, vagy a támadás elöl kitérve ellentámadást indítani, kihasználva az ellenfél lendületét, mielőtt az befejezné támadását. Elsajátíthatja az egyszerű szúró, vágó, ütő fegyverek elleni védekezés technikáját is.

 

A Wado-Ryu karate története

A Wado-Ryu (Béke Útja) talán a legtisztább formája a Japán karaténak. A stílust a test természetes, lágy, körkörös és rugalmas mozdulatai jellemzik. Azáltal, hogy Otsuka Hironori mester a többi harcmúvészetek legjobb elemeit gyűjtötteössze és jegyeztette be stílusként, shotokan mestere, Funakoshi Gichin támogatását élvezve, alapítóként jegyeztethette be magát azzal, hogy kifejlesztette a jelenkor egyik leghatásosabb karate stílusát. Az edzéseken a kumite (küzdelem) és katák (formagyakorlatok) gyakorlásával a Wado tanonc megtanulja Otsuka szemléletét: a védekezés és a támadás egyazon akció alatt megy végbe. A "lágyság" hiánya, ami jelen van más stílusokban, Otsuka szerint a test felelőtlen használatát eredményezi. Otsuka mester úttörője volt a laza kézzel való döfő ütésnek, amelyet párosított az ütő kéz gyors visszahúzásával és ez hatásosabbá tette az energia összpontosítást. A Wado lágy elemei többségének ellenére, kizárja az erőtlenséget, és nem csökkenti a valós életben való helytállás képességét. A Wado magas szintű képviselői képesek helytállni a fegyveres és fegyvertelen támadás esetén is.

Elsődlegesen a szellemi fegyelmet tartva szem előtt, a Wado tanonc tehnikai képességei másodlagosak a lelki hozzáállásához képest. A Wado gyakorlók arra törekednek, hogy személyiségüket és önbizalmukat a testi képességeikkel párhuzamosan fejlesszék. Szorgalmas gyakorlással a tanuló végső fokon megtapasztalja az "egységet": a szellem és a test egyesülését, a karate-do utolsó célját.

A régi okinawai karatéból és az ősi jujitsuból származó Wado könnyen alkalmazható különböző harci helyzetekben és környezetben. A karate kihangsúlyozásával, a gyorsaság és az erő kifejtése az ütésekkel és rúgásokkal, meg a jujutsu lefogásaival közösen nyújtott feltételekkel, a Wado a karate "legtisztább" formája lett. Míg a közelharc sok modern karate ágat hatástalanná tett, a Wadonak jujitsu gyökerei értékesnek bizonyultak - beleértve számos fojtófogásos és lefogásos alkalmazást, amelyekkel alkalmatlanná lehet tenni akár több ellenfelet fájdalom révén, egyensúlyából kimozdítva vagy izületi sérüléssel.

A jujitsu két tulajdonsággal bővítette a Wado gyakorlását - shimeruval és atemivel. A "ju" lényege a rugalmasság megvalósítása. A "ju" jellegzetessége úgy ismert, mint "lovaglás" (noru), fontos része a Wado erőteljes, csattanó ütéseinek. A teljes nyugalomból gyors csapást lehet alkalmazni majd visszahúzni kiindulóhelyzetbe, mindezt egy mozdulatba építve, meghökkentő erőt eredményezve, minimális energiaráfordítással. Ilyen ütést alkalmazva a gyakorló akár egymás után többször is képes kivitelezni az ütéseket.

A nyugalmi helyzet fölvet egy másodlagos "ju" elvet, amit "folyó"-nak hívnak - a vízhez hasonló alkalmazkodóképesség, mint ami bármelyik edénynek a formáját felveszi. A Wadot a szelídség és a rugalmasság jellemzi.

A Wado kötött formái látszólag számos gyenge mozdulatot tanítanak, de mégis hatásos kéz és könyök ütéseket rejtenek. A Wadonak a megvalósított rugalmasság elvét ugyanúgy lehet szellemi törekvésekre is használni, mint önvédelemre.

 

Az alapítómester

Otsuka Hironori mester, a Wado-Ryu megalapítója Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában született 1892-ben. A négy gyerek közül a másodszülött Otsuka szívesen hallgatta anyja nagybátyját, egy szamuráj harcost, aki izgalmas mesékkel keltette föl a gyerek érdeklődését a harcművészetek iránt. Hatévesen Otsukát beíratták Shizaburo Nakayamához, a Shinto Yoshin Ryu iskolába. 29 évesen, befejezve tanulmányait, elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, megkapta a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat) és mestere helyébe lépett. 1922 júliusában Otsuka mester megkezdte az Okinawai Tode (karate) tanulását. Tanulmányai alatt alkalmazni kezdte a jujitsuból tanultakat, az atemi tehnikákat, amivel megváltoztatta a karate tehnikákat és saját karate stílust hozott létre.

1934 májusában, 43 évesen, Otsuka megalapította a Wado-Ryu Karate-Jutsu és Wado-Ryu jujutsu kenpót, beleolvasztva az Okinawai karatét a tradicionális jujutsu iskolákba. Az új irányzat, a "Béke Útja" 9 alapkatára épül, és sok jujutsu dobáselemet és lerántást tartalmaz. A Shotokan irányzatnál mozgékonyabb, mivel több elhajlással, testcsavarodással, ellépéssel történő védés található benne. A legnagyobb szerepet a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek tulajdonította az alapító. Az ütéseknél a védekezés és támadás sokszor azonos, folyamatos mozgás, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Otsuka mester szerint a Wado-Ryu elsődlegesen szellemi fegyelem. Számára a "ten-chi-jin, ri-do"-t (menny-föld-ember, legfőbb út) harmonikus egységként kell tisztelni és keresni a szigorú magatartás és a fáradhatatlan odaadás által.

Írásaiban Otsuka Hironori azt tanította, hogy a harcművészet gyakorlása nem állhat pusztán harci tehnikákból, a békét és harmóniát kell magunkban keresnünk, nem az erőszakot. A legyőzhetetlenséget egészséges testtel és magas intelligenciával tudjuk elérni, hogy megvalósulhasson az az ideális béke és harmónia, amire oly nagy szüksége van a mai világnak.

Otsuka Hironori életének áttekintése:

- 1892. június 1-én született Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában

- 1897. április 1. (hat éves). Beíratták Shizaburo Nakayamához, a Shinto Yoshin Ryu iskolába (Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kempo). 1921. június 1. (29 éves). Elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, ezáltal mestere utóda lett. Ezek után Otsuka lett a Shinto Yoshin Ryu negyedik mestere. Az alapító Ishijima volt, az apja Matsuoka, kinek a Tokugawa shogunátus alattvalójaként alkalma volt jujutsut tanulni a shogunátus harcművészetet oktató iskolájában. Matsuoka Asakusában, Edo területén (a mai Tokió) nyitott iskolát. Ishijimát Inose mester, majd Nakayama mester követte.

- 1922. július, Okinawai Todét (karatét) kezd tanulni.

- 1934 május (43 éves). Megalapítja a Wado-Ryu Karate-Jutsu és Wado-Ryu Jujutsu Kenpót, egybeolvasztva az Okinawai karate kiváló tulajdonságait a tradicionális jujutsu iskola jellemzőivel, saját elképzeléseit is belefűzve. A Wado-Ryu Jujutsu Kenpo a béke és harmónia megvalósítását tűzte zászlajára. Hironori Otsuka költészetében arra tanított: az út, hogy gyakoroljuk a harcművészetet nem kizárólag a harcon keresztül vezet, hanem a békén és a harmónián. E stílus gyakorlásának a célja a béke és harmónia elérése, amit sokkal bonyolultabb elérni, mint az erőszakkal kivívott győzelmet. Törekednünk kell a legyőzhetetlenségre, egészséges test kialakítására ugyanúgy, mint a magas értelmi színvonalra azzal a céllal, hogy megvalósítsuk a béke és harmónia ideálját, amire szüksége van a mai világnak.

- 1981. november 20., lemond a Nagymesteri posztról és kinevezi idősebb fiát, Otsuka Jiro-t, második Nagymesternek (Otsuka Hironori II).

- 1982. Január 29., 90 évesen meghal.

Otsuka mester címei és kitüntetései:

- 1966. április 21. A császár kitüntette Otsukát a Kun-Go-To rendfokozattal és a Soko-Kyokujitsu-Sho éremmel, azért az erőfeszítéséért, amit a harcmüvészet terjesztéséért tett.

- 1972. október 9. A Nemzetközi Harcművészeti Szövetség, Kokusai Budo In, Higashikuni elnökletével, kinevezte Otsukát az első Kiváló Harcművésznek a Karate-do-ban elért 10. Dan miatt, ami hasonló státus, mint amit Kyuzo Mifune kapott Judoból és Hakuko Nakayama elért Kendóból.